top of page
Foto van schrijverNofar Van Frank

Scheiden met kinderen

Bijgewerkt op: 22 aug. 2022

Voor kinderen is een scheiding een zeer ingrijpende gebeurtenis. Er valt een stuk veiligheid weg, ook verandert er veel in het dagelijks leven. Een scheiding doet veel met een kind, maar ook als ouder komt er veel op je af. Het is vaak een emotionele gebeurtenis: naast je eigen gevoelens, moeten veel praktische zaken geregeld worden en daarnaast wil je ook je kinderen steunen. Voor kinderen is het van belang dat hun ouders op een prettige en ontspannen manier tijdens en na de scheiding met elkaar om kunnen gaan. Dat helpt het kind met het verwerken van de scheiding en tevens met het leren omgaan met de nieuwe situatie. Maar hoe doe je dat?

Hieronder een aantal tips hoe je je kinderen kan helpen in deze lastige periode:



Vertellen

Eén van de grootste uitdagingen is misschien wel het vertellen aan de kinderen dat jullie uit elkaar gaan. Het kan zijn dat je hier erg tegenop ziet. Wat is het juiste moment om het te vertellen? En welke reden geef je aan de kinderen? En moet je misschien de boodschap aanpassen aan de leeftijd? Natuurlijk is het verschillend per familie maar er zijn gelukkig wel een aantal vuistregels voor die jou kunnen helpen bij dit moeilijke gesprek.


Kies het juiste moment Kies een moment waarop jullie de tijd hebben voor elkaar en er ook na het gesprek ruimte is om er te zijn voor jullie kinderen. Bijvoorbeeld in het weekend, op een zaterdag- of zondagochtend. Plan de rest van de dag niet vol, zodat je kinderen zich na het gesprek kunnen terugtrekken, verdrietig of boos kunnen zijn en bij jullie terecht kunnen om te praten of vragen te stellen. Kortom, geef jouw kinderen de ruimte voor hun behoeftes.


Vertel het samen Breng het nieuws over jullie scheiding samen. Ook als één van jullie niet achter de scheiding staat, neem je als ouders samen de verantwoordelijkheid. Ondanks dat jullie als partners uit elkaar gaan, zien jullie kinderen dan wel gelijk dat jullie als ouders nog wel gezamenlijk beslissingen kunnen nemen en dingen samen kunnen doen. Dat is een belangrijk signaal naar je kinderen. Zorg er ook voor dat jullie beiden ongeveer evenveel zeggen in het gesprek. Overleg wie wat zegt. Dan verras je elkaar niet tijdens het gesprek en voorkom je mogelijke spanningen. Veroordeel elkaar niet, hoe moeilijk dat misschien ook is. Realiseer je dat jullie kinderen en hun reactie in dit gesprek centraal staan. Het gaat even niet om jullie.


Wees duidelijk en concreet Draai er niet omheen en vertel direct dat jullie hebben besloten uit elkaar te gaan en dat jullie niet meer in één huis willen wonen. Doe dit in woorden die passen bij de leeftijd van je kind. Een jonger kind weet misschien niet eens wat ‘scheiden’ betekent of denkt dat hij/zij zijn vader of moeder nooit meer ziet. Wees duidelijk en concreet. Voor je kinderen is het belangrijk te weten waaróm jullie uit elkaar gaan, zodat ze het beter kunnen begrijpen. Ga daarbij niet te veel in op details en houd het algemeen én zonder oordelen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat jullie niet meer verliefd zijn op elkaar of dat jullie elkaar te vaak verdrietig maken. Zeg er gelijk bij dat jullie wel altijd evenveel van de kinderen blijven houden. Dat verandert nooit.

Belangrijk erbij te zeggen dat het niet hun schuld is dat jullie uit elkaar gaan. ‘Het is iets tussen papa en mama en komt niet door jullie’.


Vertel het de kinderen gelijk Vertel het alle kinderen allemaal op hetzelfde moment, ook al zijn de leeftijden verschillend. Zo voorkom je dat ze het van een ander horen, en dan weet je zeker dat jullie kinderen allemaal dezelfde informatie hebben gekregen. Bovendien hebben de kinderen tijdens het gesprek steun aan elkaar en kunnen ze elkaar ook troosten.


Wacht niet te lang Als het besluit om uit elkaar te gaan eenmaal is gevallen, wacht dan niet te lang met het vertellen aan de kinderen. Zij voelen de situatie aan en kunnen anders met een onbestemd gevoel blijven rondlopen.




En verder..


Wees niet negatief over de andere ouder

Zorg dat je in gesprekken met je kind (of gesprekken die je kind kan horen) niet negatief bent over je ex-partner. Als je dit wel doet, dan kan dit schadelijk zijn voor je kind. Je brengt je kind in een loyaliteitsconflict: ze kunnen het gevoel krijgen dat hij of zij moet kiezen tussen beide ouders of dat je een deel van hem of haar ook afwijst. Door je kind het gevoel te geven dat het van beide ouders mag houden, help je je kind enorm.


Werk samen als ouders

Zorg voor een samenwerking als ouders. Vermijd conflicten en ruzies met de andere ouder. Zeker in het bijzijn van je kind. Bespreek lastige zaken waar de kinderen niet bij zijn. Praat ook niet via je kind met je ex-partner, dit is voor je kind erg ingewikkeld.


Zoals bekend kan een scheiding veel gevolgen hebben voor kinderen. De bovenstaande, kan helpen om het beter voor de kinderen te kunnen regelen, maar vergeet niet om ook aan jezelf te denken, als het goed met jullie gaat dan kun je er ook voor de kinderen zijn.


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page