top of page
Foto van schrijverNofar Van Frank

Mediawijsheid: Let's get started!

Bijgewerkt op: 30 jan. 2023

Hoe zorg je ervoor dat het mediagebruik van je kind(eren) leuk en veilig is? Hoe pak je dat thuis aan? Mediawijsheid is meer dan alleen online veiligheid. Het behoort tot de zogenaamde 21st century skills. Je wilt je kind goed begeleiden, maar weet niet altijd hoe. Dit artikel is een handige gids met tips voor ouders om kinderen van 0 tot 18 jaar mediawijs te laten opgroeien.

Media is overal en kinderen hebben er vaak gemakkelijk toegang toe. Lekker handig, maar voor ouders is het vaak geen prettig idee dat hun kind met van alles en nog wat te maken kan krijgen. Met functies voor ouderlijk toezicht, die vaak al bij apparaten en programma's zijn inbegrepen, kunnen ze inhoud filteren of blokkeren en waar nodig mediagedrag beperken en controleren. Ouderlijk toezicht is geen vervanging voor een goed gesprek met uw kind over mediagedrag, maar wel een handig hulpmiddel.


De speelomgeving van kinderen verandert snel. Een van de meest opvallende ontwikkelingen is de komst van het speelgoed dat verbonden is met het internet, genaamd Internet of toys. Dit betekent dat ze tijdens het spelen worden blootgesteld aan internetbedreigingen. Dus hier zijn enkele aandachtspunten op dit nieuwe gebied van veiligheid.


1. Is de internetverbinding nodig voor het activeren van het spel of ook tijdens het spelen?

2. Wie heeft toegang tot uw privégegevens?

3. Is er een helpdesk voor vragen?

4. Wat speelt het kind en welke invloed heeft het op het gedrag?

5. Past het bij de leeftijd van het kind? (zoek naar de Pegi https://pegi.info/ )

6. Heeft het spel een educatieve waarde?

7. Zijn er extra kosten (zodat kinderen zelf kunnen kopen)?

8. Is er een vervaldatum wanneer u de software moet bijwerken?


Sharenting

Het delen van foto's, video's of andere informatie over uw kind op sociale media wordt ook wel 'delen' genoemd: een combinatie van 'delen' en 'ouderschap'. Hoe beslis je als ouder wat je online over je kind deelt? Jonge kinderen kunnen immers niet akkoord gaan met de dingen die je deelt en ook zij hebben recht op privacy. Onthoud dat wat u ook deelt of online zet, daar voor altijd blijft staan en dat dit later invloed kan hebben op het leven van uw kind.


Filter, limiet and controle

Dus wat kun je praktisch doen om meer controle te hebben?


Jonge kinderen leren door herhaling, herkennen de structuur van een verhaal en hij zal altijd nieuwe dingen gaan ontdekken. Dat geeft een gevoel van veiligheid en controle. Aarzel dus niet om vaak te praten over de beveiligingsmaatregelen wanneer u online gaat.

Oudere kinderen kunnen ons eigenlijk veel leren over de online gamingwereld. Wees nieuwsgierig, stel vragen zodat ze kunnen praten en met je kunnen delen over hun activiteiten. Een deel van hun sociale leven is daar, dus als je vraagt hoe hun dag op school was en met wie ze speelden, stel dan ook online de volgende vragen: Hoe was je spel? met wie heb je gespeeld? wat vond je daar vandaag leuk? wat maakte je verdrietig/boos?


Softwarefilter en internetfilters

helpen de blootstelling van het kind te beperken. YouTube en Google hebben bijvoorbeeld die opties. Plaats wachtwoorden waar uw kind niet zonder u naar binnen kan.


Zelf controleren

Kijk bij het downloaden van een nieuwe game (altijd via jou) samen naar de game, de speelmogelijkheden, de interacties en de blootstelling aan internet. U kunt het ook naar uw apparaat downloaden en er een tijdje mee spelen voordat u het aan uw kind toestaat.


Balans

Leer het kind ook om zijn tijd zelf te beperken, zodat hij beseft dat hij de controle heeft over zijn tijd en energie en niet over de schermen. De tijd is bijvoorbeeld om als het alarm afgaat! Leer ze de juiste balans. Maar wat is een goede balans in een dag? We kijken in een week: 20% schooltijd, 20% sportactiviteiten, 20% interesseactiviteiten, 20% sociale activiteiten en 20% schermen. Deze zijn allemaal ook met elkaar te combineren.


Aan de andere kant, laat ze niet schrikken van de online mogelijkheden, want ze zijn geweldig en leren ze veel, zolang we de bovengenoemde veiligheidsacties volgen.


Voor meer informatie kijk hier:




3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page